Regula de comunicare XYZ a lui Haim Ginott – comunică eficient în relație!

regula de comunicare XYZ

Regula de comunicare XYZ a lui Haim Ginott, psiholog, psihoterapeut, specialist în parenting și profesor israelian, reprezintă o tehnică de comunicare excelentă pe care o poți aplica în orice relație a ta, dar mai ales în relația de iubire.

Anais Nin, scriitoare de origine franceză, spunea că dragostea nu moare niciodată de moarte naturală. Moare din cauza rănilor, moare din cauza trădărilor, moare de plictiseală, dar niciodată din cauze naturale. De fiecare dată când o relație se sfârșește, legătura care a cedat a fost afectată și vătămată, puternic și în mod repetat. Cu toate acestea, a greși este inevitabil. Chiar dacă ești un partener deschis, receptiv și iubitor, se mai întâmplă să și greșești. Însă ideal este să repari conexiunea fisurată imediat ce aceasta a fost slăbită.

Cum poți repara o fisură în relație?

Prin efort reciproc. Prin voință. Prin iubire. Prin comunicare eficientă și prin curajul de a-i împărtăși partenerului gândurile, emoțiile și sentimentele pe care le-ai avut în momentul în care a avut loc acel conflict. Însă atenție, a comunica eficient nu înseamnă a apela la reproșuri sau agresivitate. Știu, este greu să eviți o ceartă, însă dacă alegi să folosești regula de aur în comunicare XYZ vei reuși să spui ceea ce ai pe suflet fără să rănești și fără să jignești.

Înainte de a-ți dezvălui regula de comunicare XYZ trebuie să înțelegi că agresivitatea, critica și reproșul sunt lovituri puternice direct în creierul partenerului tău. Când procedezi astfel, tu dezvolți un atașament anxios față de partenerul tău, iar partenerul tău dezvoltă un atașament evitant în ceea ce te privește. În termeni simpli, agresivitatea ta îl va face să se închidă și să se îndepărteze de tine, iar tu vei deveni mai nemulțumită, mai nefericită, mai critică și mai nesigură pe el și pe relația voastră. Cu cât ești mai aspră la adresa lui, cu atât el se va îndepărta mai mult de tine și astfel va înceta să mai fie receptiv.

Caracterul evitant la adresa ta reprezintă un mecanism de apărare.

Nu dorește să te părăsească, dar nici nu vrea să-l mai faci să sufere. Așa că își închide ochii, urechile, gura și își încrucișează mâinile. Încetează să te mai vadă furioasă. Încetează să îți mai asculte reproșurile și jignirile. Nu mai încearcă să îți explice ceva, pentru că știe că nu este ascultat sau crezut. Nu te mai atinge, pentru că, nu-i așa, cine mai dorește sex pe timp de război?! În timpul războiului frica, nesiguranța, disperarea și furia domină totul în jur.

Regula de aur XYZ nu trebuie aplicată de femei, neapărat, ci de partenerul care dorește să comunice eficient apelând la iubire, empatie și sinceritate. Regula de comunicare XYZ este, de obicei, inițiativa partenerului anxios pentru cel evitant. Pe scurt, nemulțumitul își spune oful apelând la sinceritate, pentru a capta atenția, înțelegerea și iubirea celuilalt.

Regula de comunicare XYZ este aceasta:

Când ai făcut X, m-am simțit Y și aș fi preferat să faci Z!

Exemple:

Când ai întârziat la întâlnire și nu mi-ai răspuns la telefon, m-am simțit neglijată și aș fi preferat să îmi dai un SMS în care să îmi comunici perioada ta de întârziere.

Când ai anulat întâlnirea în ultima clipă și nu mi-ai spus de ce, m-am simțit umilită și tristă și aș fi preferat să îmi spui măcar motivul.

Când te joci pe calculator, mă simt inutilă și singură și aș prefera să facem mai multe lucruri de cuplu împreună.

Partea cu roșu îi dezvăluie partenerului tău unde greșește / unde a greșit, însă fără să sune ca o critică. Astfel, el știe exact ce nu a făcut bine – primește mesajul clar, dar în același timp aude tonul tău calm și iubitor.

Partea cu albastru îi dezvăluie partenerului tău sentimentele pe care le ai, ceea ce simți / ceea ce ai simțit. Această parte apelează la receptivitatea și empatia lui. Îl determină pe el să se pună în pielea ta.

Partea cu verde îi dezvăluie partenerului tău soluția pentru a îndrepta greșeala comisă și pentru a repara fisura din relație. Având soluția, știind soluția, data viitoare va gestiona situația diferit, ținând cont și de sentimentele tale.

Regula de comunicare XYZ nu repară conflictele grave, vechi de ani de zile, însă reprezintă un start bun pentru o comunicare eficientă cu partenerul tău.

Această regulă nu repară infidelitatea sau lipsa iubirii, însă reprezintă un început și un teren mai sigur și mai armonios pentru partenerii care doresc să se înțeleagă mai bine sau pentru cei care doresc să își salveze relațiile aflate în pragul destrămării.

Aplicată în mod constant, regula de aur în comunicare XYZ reprezintă un mod prin care îți exprimi cu sinceritate, calm și iubire, nemulțumirile și sentimentele, îi dai o nouă șansă partenerului tău și îl motivezi în termeni rezonabili ca pe viitor să fie mai receptiv și mai iubitor. Totodată, dai startul unor conversații armonioase și constructive. Astfel, spulberi frica de exprimare și frica de ascultare. Tu lași deoparte disperarea, iar el dizolvă încet-încet indiferența și blocajul în care s-a învăluit pentru a se apăra de tine.

Sunteți într-o relație. Conflictele pot fi rezolvate. Fisurile pot fi reparate. Conexiunea dintre voi poate fi restabilită. Însă primul pas este acela de a înțelege că nu sunteți într-o competiție și nici nu sunteți dușmani. Nimeni nu rănește voit pe celălalt, însă fiecare dintre voi suneți datori să fiți receptivi la nevoile și sentimentele celuilalt și sunteți responsabili pentru trăinicia relație.

Succes!  

Imagine de Enrique Meseguer de la Pixabay.com.

– II – 

Accesează link-urile Sfaturi Motivaționale BuzăuDezvoltare Personală Buzău sau Consiliere Psihologică Buzău pentru mai multe articole interesante!

0 0 vote
Article Rating

Alătură-te grupului Vocea Creatoare

Dezvoltare personală Buzău

Vino la întâlnirile motivaționale și vei învăța să devii un om asumat, responsabil, determinat, puternic și fericit! Preia ACUM responsabilitatea pentru viața ta, sănătatea ta, succesul tău financiar, sentimentele și relațiile tale! Fă primul pas spre SCHIMBARE! Schimbarea începe cu TINE!

AFLĂ MAI MULT

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments