Fericirea este o decizie proprie, dar o decizie grea!

fericirea este o decizie proprie

Fericirea este o decizie proprie, oricât de exagerată ți s-ar părea această afirmație, este adevărată. Și nu este adevărată pentru că așa spun eu, pentru că eu reprezint o entitate superioară sau pentru că am impresia că dețin puterea adevărului absolut, ci pentru că analizând situația corect și obiectiv, vei ajunge și tu la această concluzie.

Fericirea devine o decizie și o realitate palpabilă din momentul în care înțelegi că fericirea nu vine din exteriorul tău, ci din interiorul tău. Fericirea NU este condiționată de prezența oamenilor din jurul tău sau de acțiunile, faptele și sentimentele celor apropiați ție. Fericirea NU depinde de prezența oamenilor din jurul tău și NU depinde de acțiunile, faptele și sentimentele celor apropiați ție.

Tu ești unicul responsabil pentru fericirea ta!

Fericirea ta depinde în totalitate de tine! Tu ești motorul fericirii. Fericirea ta este direct proporțională cu felul în care percepi oamenii, întâmplările și lucrurile din viața ta. Atunci când cineva te face să suferi, tu dai omului puterea de a te răni. Atunci când te enervezi, tu dai putere întâmplării pentru a te enerva. Atunci când te simți singur, tu dai putere singurătății și respingi oamenii din jurul tău. Pentru tot ceea ce ți se întâmplă și pentru toți oamenii din viața ta, tu ești responsabil. De tine depinde totul: atât fericirea, cât și nefericirea ta.

Să facem un scurt exercițiu de imaginație. Te simți folosit. Prietenii te folosesc, familia te folosește, partenerul de viață te folosește. Ești căutat în special doar de persoanele care au nevoie de tine, în momente în care doresc ceva de la tine. Ai senzația că nimeni nu te iubește cu adevărat și că ești bun pentru ei doar atunci când ajuți și oferi. Crezi că ei sunt de vină pentru nefericirea ta.

Nu te doare sufletul de tine când te folosești și te irosești?

În realitate nu este deloc așa. Nu ei sunt de vină pentru nefericirea ta. Și nu ei decid să te folosească, ci tu. De fiecare dată când îți cer ajutorul, tu spui DA. Dar nu spui DA din toată inima, asumat, ci o faci dintr-o obligație morală și de teama singurătății. Nu ai puterea de a spune NU, însă nu ești fericit nici când spui DA. Cu toate acestea, de fiecare dată când spui DA te încarci cu nefericire și frustrare, îți consumi timpul, energia, sentimentele și banii pe o acțiune care nu îți produce nici cea mai mică satisfacție!

De fiecare dată când ești NEVOIT să faci ceva ce nu îți dorești, de fapt te irosești. Îți irosești potențialul, timpul, energia, sentimentele și banii pe lucruri care nu sunt în avantajul tău. Atunci când cineva te folosește, de fapt te folosești singur și accepți să îți diminuezi sinele doar pentru a fi pe placul celorlalți. Atunci când cineva te folosește, o faci pentru că tu dai voie acelei persoane să se folosească de tine. Tu accepți și tot tu ești generatorul acestor situații. Când vei învăța să pui capăt tuturor lucrurilor care îți fac rău, vei decide de fapt să fii fericit.

Atunci când cineva te folosește, accepți din mai multe motive: pentru că vrei să te simți util, vrei să fii apreciat, vrei să fii iubit, vrei să fii acceptat, din datorie, din grandomanie sau din ego. Oricare ar fi motivul real, nu o să îl recunoști acum. Momentan nu poți. Însă indicatorul este sentimentul acela de gol pe care îl simți atunci când, după ce ai ajutat, nu primești aprecierea pe care o dorești. Ei bine, ajutorul tău nu este din altruism, ci dintr-o necesitate a egoului, dar această „față a altruismului” o vom dezbate într-un alt articol.

Când fericirea este o decizie proprie?

Fericirea este o decizie proprie și devine realitatea pe care o trăiești atunci când:

Îți asumi responsabilitatea pentru viața ta și decizi să nu mai accepți nimic din ceea ce nu este în acord cu sinele tău adevărat.

Îți face rău un om, un lucru, o întâmplare, o faptă, o experiență? Pune-i capăt, indiferent de repercursiuni. Mai rău de atât nu poate fi. Mai bine singur decât cu cineva care te rănește în mod constant.

Înțelegi că fericirea și nefericirea sunt strâns legate de percepția ta în ceea ce privește lumea înconjurătoare.

O trădare poate fi o lecție, nu o suferință. Pierderea jobului poate fi prilejul de a evolua profesional, nicidecum un eșec. Divorțul poate fi șansa de a întâlni partenerul potrivit ție, nicidecum o tragedie sau o rușine. Sărăcia poate însemna libertate, nicidecum foame, căci de jos nu ai unde să te duci… decât în sus. Realitatea ta este realizată din modul în care privești lucrurile.

Îți înfrunți fricile cele mai mari.

Fricile cel mai des întâlnite sunt cele de moarte, singurătate, eșec, ridicol, vorbit în public, despărțire și respingere. Pentru fiecare dintre aceste frici există cel puțin o soluție pentru dizolvarea ei. Dincolo de frică se află întotdeauna LIBERTATEA, asumarea și fericirea. Iar dacă nu întâlnești din prima acea fericire explozivă, liniștea și pacea interioară sunt de neprețuit.

Încetezi să mai acorzi putere oamenilor, întâmplărilor și lucrurilor care îți fac rău.

Trebuie, da, trebuie, să înțelegi că tu oferi puterea ta celor care te rănesc. Cât timp nu îți asumi responsabilitatea pentru tine și pentru viața ta și continui să te consideri o victimă și o persoană slabă, oamenii vor continua să te rănească și să te folosească.

Fericirea este o decizie proprie, tu de ce alegi să fii nefericit?

Să înțelegi că viața exterioară este o oglindă a lumii tale interioare.

Așadar, dacă în jurul tău se află oameni care îți fac rău și ți se întâmplă doar lucruri neplăcute, primul pas este să înțelegi că în interiorul tău este un haos imens. Oamenii care îți fac rău de fapt te ajută să scoți la suprafață mizeria din tine, te ajută să îți înveți lecțiile. Eșecurile, ghinioanele și tragediile te obligă să te maturizezi și să îți asumi responsabilitatea pentru viața ta. În concluzie, dușmanii nu-ți sunt dușmani, ci prieteni care te ajută să ajungi la cea mai bună variantă a ta. Iar când acest lucru se întâmplă, dușmanii vor dispărea definitiv din viața ta sau îți vor deveni prieteni apropiați.

Accepți iertarea în viața ta, căci iertarea este cel mai bun remediu pentru sufletul tău chinuit.

A ierta un om sau a te ierta pe tine însuți înseamnă a te vindeca și a renunța la toate sentimentele negative care îți influenețează și îți afectează în mod negativ viața. Când alegi să ierți și să te ierți, alegi de fapt să înaintezi, decizi să evoluezi și îți înveți lecția. A ierta înseamnă întotdeauna a urca încă o treptă în evoluția ta spirituală.

Înțelegi că oamenii nu pot fi schimbați, că tu ești singurul asupra căruia ai putere de schimbare.

Dacă până acum te străduiai să schimbi comportamentul partenerului tău sau comportamentul oricărui alt om din viața ta, să știi că ai greșit abordând problema astfel. Oamenii nu pot fi schimbați de alți oameni, ei se schimbă doar dacă doresc. Poți să oferi unui om o ciorbă și în urma gestului tău să decidă să schimbe macazul propriei vieți sau poți să oferi unui om un apartament și în câteva luni să îl piardă și pe acela, pentru a trăi în continuare în sărăcie, tragedie și irosire de sine.

Iubirea schimbă, dar doar dacă cel iubit dorește să se schimbe, altfel iubirea care nu este împărtășită de ambele părți este ca o otravă pentru cel care nu iubește. A condiționa, manipula, amenința și cicăli un om să se schimbe sub pretextul unei relații mai bune este o naivitate. Oamenii nu se schimbă din frică. Oamenii se schimbă doar dacă vor. Dacă nu este momentul, dacă cuțitul n-a ajuns la os, omul nu se va schimba. Tu, însă, te poți schimba în orice clipă. Nu îți convine acea relație? N-a funcționat nici îmbunătățirea propriului tău comportament, atunci poate că ar trebui să închei relația. Despărțirea nu reprezintă un eșec sau o tragedie. Nu poți schimba comportamentul sau personalitatea cuiva dacă el nu dorește.

Decizi să acționezi și o faci doar în avantajul tău, însă respectând și granițele celor din jurul tău.

Pasivitatea nu aduce nimic bun. Când nu faci nimic, nimic ți se întâmplă. A aștepta din partea celorlalți fericirea este ca și cum ai alege să nu mergi, deși picioarele tale sunt perfect funcționale. A aștepta fericirea să-ți bată la ușă înseamnă să lași viața să treacă pe lângă tine. Totul în viața aceasta vine în urma unei acțiuni. Îți dorești ceva cu ardoare? Îndeplinește-ți visul! Ce te oprește? Lipsa banilor, frica, neputința? Handicapul pe care îl resimți, tu ți-l impui. Orice dizabilitate, reală sau ireală, poate fi depășită. Important este să fii motivant și perseverent. Cea mai bună cale de a reuși este de a eșua până când reușești. Când eșuezi nu suferi cu sufletul, ci orgoliul îți este rănit. Stima de sine rămâne intactă dacă tu decizi acest lucru. Egoul suferă, nu sufletul. Sufletul este etern, inepuizabil, curajos și deosebit de puternic. Ascultă-ți sufletul, nu egoul, și acționează fără frică în avantajul tău, însă respectând granițele celorlalți. Acționează corect și drept!

Pe tine ce te împiedică să fii fericit? Fericirea este o decizie proprie! Tu de ce nu poți lua această hotărâre?! Ce te împiedică? Care sunt handicapurile pe care îți imaginezi că le ai?!

– II – 

Accesează link-urile Sfaturi Motivaționale BuzăuDezvoltare Personală Buzău sau Consiliere Psihologică Buzău pentru mai multe articole interesante!

 

4.3 3 votes
Article Rating

Alătură-te grupului Vocea Creatoare

Dezvoltare personală Buzău

Vino la întâlnirile motivaționale și vei învăța să devii un om asumat, responsabil, determinat, puternic și fericit! Preia ACUM responsabilitatea pentru viața ta, sănătatea ta, succesul tău financiar, sentimentele și relațiile tale! Fă primul pas spre SCHIMBARE! Schimbarea începe cu TINE!

AFLĂ MAI MULT

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments